Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednakowoż równie dobrze kultowe są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by następnie oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak słusznego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

dobre steki Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś totalnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej rozmaitości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, bowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.