Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Pośród szerokich alternatyw, które proponuje kuchnia z Europy na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Popularne potrawy włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. nowa restauracja włoska Kraków Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.

Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, tortellini, piada i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film