Bardzo dobrą wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, który doskonale połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie najbardziej odpowiednie? Na ogół jest tak, że najprzyzwoiciej dopasować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tu zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

włoskie jedzenie Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezmiar przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż również Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość porządnie z serem, w takim razie zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu należytego jako o okazji do tego, by spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są kolejnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.